Dry needling Leeuwarden - Fokke Brouwer Fysiotherapie

Dry needling therapie

Wat is nou eigenlijk Dry needling? Door middel van een ‘droge naald’  worden ‘triggerpoints’ in de spieren aangeprikt en dezen raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Een triggerpoint is een 'knoop' in een spier.

deze knopen ontstaan door - bijv. door een verkeerde beweging (vertillen), of een ongeval/sportletsel, maar ook door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/CANS.

Deze Triggerpoints kunnen zich uiten zich in:  

  • pijn / stijfheid lokaal in een spier
  • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • verminderde kracht in de betrokken spier(en) en
  • tintelingen in arm/been, hoofdpijn en duizeligheid. 

Dit zijn klachten welke in de dagelijkse fysiotherapie praktijk veel gezien worden. Een fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw klachten uw analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht en de bewegingen getest. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Veel klachten hebben meerdere triggerpoints in meerdere spieren. Een dry needling behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur. Dry needling is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen in principe ook de kosten voor dry needling hieronder.